Vad menas?

Vad är skillnaden mellan systoliskt och diastoliskt blodtryck?

Blodtryck är ett mått på kraften med vilken blodet trycker mot blodkärlsväggarna när det pumpas runt i kroppen. Det är viktigt att hålla ett normalt blodtryck för att förebygga hälsoproblem som hjärtinfarkt, stroke och njursjukdomar.

Blodtrycket kan påverkas av många olika faktorer, inklusive ålder, kön, vikt, kost, motion, stress, rökning och användning av viss medicin. Många människor behöver ta mediciner för att hålla sitt blodtryck under kontroll.

Det finns två typer av blodtryck: systoliskt och diastoliskt. Systoliskt blodtryck är det högsta trycket i blodkärlen när hjärtat slår, medan diastoliskt blodtryck är det lägsta trycket i blodkärlen mellan hjärtslagen. Blodtrycket mäts vanligtvis i millimeter kvicksilver (mmHg). En normal blodtrycksnivå är 120/80 mmHg eller lägre. Ett högt blodtryck är ett blodtryck som ofta överstiger 140/90 mmHg.

Det är viktigt att regelbundet mäta sitt blodtryck för att hålla koll på sin hälsa. Detta kan göras på många olika sätt, inklusive att använda en blodtrycksmätare hemma eller att besöka en läkare eller en sjuksköterska för att få sitt blodtryck mätt. Här kan du läsa mer om högt blodtryck samt hitta prisvärda blodtrycksmätare: bästa blodtrycksmätaren.

Texten uppdaterades 2023-08-24

Skriv en kommentar